Bestill time


  Misfarging på overflaten og i tannen

  Vanligvis slites tennene ned langsomt, men for noen går det imidlertid noe raskere. Årsaken kan være tannpressing eller tanngnissing. Dette skjer vanligvis om natten uten at man er klar over det. Tannpressing og -gnissing kan føre til at tannhalsene blottlegges og at tennene slites ned og fyllinger går i stykker. Benet rundt tennene kan til og med løses opp.

  Utløsende faktorer

  Utløsende faktorer for tannpressing/-gnissing kan være at bittet ikke passer sammen, at det mangler tenner eller at tenne står i en slik posisjon slik at likevekten forstyrres. Det kan også skyldes at kjeveleddene har skader eller at det sentrale nervesystemet, som samordner tyggesystemet, kan være påvirket f.eks. gjennom sykdom eller stress. Det er vanligvis flere årsaker.

  Symptomer

  Mange er ikke klar over overbelastningen sin, mens andre har symptomer. Det kan dreie seg om smerter i rygg, skuldre, hode, øre og muskler, eller ømhet i tenner og kjeveledd. Iblant kan det også innebære vanskeligheter med å gape og/eller lukke munnen, klikking eller smell i kjeveleddene eller også låsing av kjeveledd.

  Behandling

  Tannlegen kan se problemene på et tidlig tidspunkt og tilby hjelp. Den vanligste metoden for å beskytte og iblant behandle en pasient for tannpressing eller tanngnissing, er en bittskinne. Bittskinnen stabiliserer kjeven og avlaster kjeveleddene. Den kan også brukes for å forbedre funksjonen i tyggesystemet og bidra til at anspente kjevemuskler lettere slapper av. Dessuten beskytter den mot slitasjen og belastningen på tennene som gnissingen forårsaker. Bittskinnen brukes vanligvis om natten.