Bestill time


  Tannkjøttsykdommer – Periodontitt

  Betennelse i tannkjott oslo: Tannkjøttet er “grunnmuren” som tennene er festet i. Friskt tannkjøtt er lys rødt og svakt stiplet. Mellom tannkjøttet og tannen dannes en spalte som kalles tannkjøttslomme. Normalt har tennene en lomme som er et par millimeter dyp. Friskt tannkjøtt blør ikke ved tannpuss eller lett berøring. Det er vanskelig for en selv og oppdage sykdommer i tannkjøttet fordi det vanligvis ikke gjør vondt. Du bør derfor gå regelmessig til kontroll hos tannpleier eller tannlege.

  Vi skiller mellom enkel tannkjøttsbetennelse (gingivitt) og den mer alvorlige formen betennelse, som angriper tennenes festevev (periodontitt). Periodontitt er navnet på den alvorlige formen for tannkjøttsbetennelse, den som angriper tannens festevev.

  Ubehandlet gingivitt kan og vil ofte føre til at betennelsen utvikler seg i dybden. Lommen mellom tann og tannkjøtt (1) – tannkjøttslommen – blir gradvis dypere og her samler det seg enda mer tannstein og bakterier. De små fibrene, som fester tanna til kjevebeinet blir gradvis brutt ned. Når tannkjøttslommene blir dypere har du selv ingen mulighet til å fjerne belegget, verken med tannbørste, tannstikker eller andre hjelpemidler.

  En periodontitt som utvikler seg langsomt er ofte vanskelig å oppdage for deg som eier tennene. Derfor er det lurt å gå regelmessig til kontroll selv om du kanskje ikke pleier å ha hull i tennene. Tannpleier og tannlege kan oppdage tannkjøttsykdommer på et tidligstadium.

  Behandling

  Behandlingen tar først og fremst sikte på og stoppe utviklingen av sykdommen. Du vil få individuell informasjon om din sykdom og framtidsutsikter. Det er viktig at du forstår hvilke muligheter du har, for det er faktisk du som kan gjøre den viktigste jobben for å beholde tennene dine.

  Tannpleieren vil vise deg hvordan du selv skal foreta den daglige tannrengjøringen, og hvilke hjelpemidler du bør bruke (3). Så må rotoverflatene rundt hele tannen renses og poleres. En slik ”dyprensing” er en vanskelig og tidkrevende prosess, som ofte må gjøres i flere omganger.

  Tannpleier eller tannlege hjelper deg med å:

  1. Fjerne plakk og tannsten på tennenes overflate, over og under tannkjøttet.
  2. Fjerne ujevne fyllingskanter.
  3. Vise deg hvordan du selv skal foreta den daglige tannrengjøringen, og hvilke hjelpemidler du bør bruke.

  Når rotoverflatene blir helt rene vil tannkjøttet til en viss grad legge seg inntil igjen (lommedybden reduseres), og en håper på nydannelse av nytt feste for tanna i det området som er angrepet.